משרד התחבורה, חברת נתיבי איילון ורשות החדשנות באמצעות מיזם הרחפנים הלאומי מפעילות מוקד לזיהוי נזקי פגיעות מתקפות טילים

19/05/2021

מיזם הרחפנים הלאומי מפעיל חמ”ל שמספק לפיקוד העורף מידע ויזואלי (וידאו) זמן אמת באמצעות מערך רחפנים תומך שמופעל על ידי חברות סטארט אפ ישראליות.

 

מנכ”ל חברת נתיבי איילון, איתמר בן מאיר: ” הרחבת מיזם הרחפנים הלאומי שאנו מקדמים בתווך העירוני לטובת פתרונות מתקדמים המשמשים את פיקוד העורף בעתות חירום הוא ביטוי לחדשנות פורצת דרך ולהירתמות יוצאת דופן של כלל הגופים הממשלתיים לסייע במאמץ הלאומי. משרד התחבורה וחברת נתיבי איילון גאים להפעיל את מרכז ניהול תנועה מטרופולני דן בעתות חירום, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, למתן כלים נוספים לפיקוד העורף”. 

ד”ר עמי אפלבום, יו”ר רשות החדשנות: ״בעתות משבר, כפי שראינו בתקופת הקורונה, ניתן להאיץ את הפיתוח ולבגר פתרונות טכנולוגיים על מנת להתמודד עם אתגרים ציבוריים. רשות החדשנות רואה חשיבות עליונה בקידום שיתופי פעולה בין הממשלה לתעשיית ההיי טק על מנת לקדם פתרונות לצרכי המדינה ובפרט לצרכי פיקוד העורף. בעת זו, חשוב לנצל את ההתקדמות המשמעותית שהושגה על ידי מיזם נעמה ביצירת סביבה רגולטורית טכנולוגית ועסקית. זאת על ידי שימוש בפיילוט מיזם הרחפנים אשר מימנו לסיוע במאמץ הלאומי״.

שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, תא”ל (מיל’) מירי רגב: “לאור הפגיעה בתשתיות לאומיות ולאור הצורך במתן כלים נוספים לפיקוד העורף לשלוט באופי הפגיעות מירי הטילים העמקנו את שיתוף הפעולה עם הגורמים השונים. אני גאה על כך שהמוקד של חברת נתיבי איילון ושל משרד התחבורה, בו השקענו משאבים רבים על מנת לפתח את השימוש ברחפנים מסייע כעת במאמץ הלאומי״.
חברת נתיבי איילון העמידה לשימוש פיקוד העורף חמ”ל במרכז ניהול התנועה שלה, כחלק מהמבצע “שומר החומות” לניטור מוקדי נזק אזרחיים בשטח על ידי רחפנים של חברות המשתתפות בפרויקטים השונים במיזם הרחפנים הלאומי. לחברות מגוון יכולות צילום וניטור אשר יכולות לשמש לטובת מתן מענה לתרחישים שונים, כגון: תיעוד וניטור של אתרים בהם נפלו רקטות, ובפרט כאלה שאין אליהם גישה קרקעית , סיוע במענה להפרות סדר אלימות  והעברת הדיווחים מהשטח אל מוקד שליטה בזמן אמת.

להשתתפות במאמץ הסיוע נבחרו ארבע חברות: שלוש חברות המפעילות רחפנים ואשר שותפות במיזם הרחפנים הלאומי: רובוטיקה כחול לבן, שנכנסה ראשונה לכוננות וכבר הופעלה בתיעוד אתר נפילה באשדוד, חברת קאנדו וחברת פלייטק. המידע המתקבל מהרחפנים של החברות השונות מתממשק אל עמדת הבקרה ובה מערכת שו”ב אחודה של חברת איירוויז המופעלת מתוך מרכז ניהול התנועה המטרופוליני דן של חברת נתיבי איילון. 
את המוקד מאיישים אנשי מקצוע מטעם חברות הרחפנים, בקרים מחברת “מטריקס” מטעם חברת נתיבי איילון, נציג מקצועי של רשות החדשנות,  וגורמים מטעם פקע”ר. לבקשת פקע”ר מפעילה חברת נתיבי איילון שני צוותי כוננות באשדוד ובאשקלון לטובת הפעלה טנטטיבית בטווח זמן מידי.  

מיזם הרחפנים הלאומי שעד כה עסק באסדרת הפעילות האזרחית כגון הטסת בדיקות קורונה ופעילות אזרחית נוספת נרתם כעת לתמיכה בפעילות חירום בעורף בישראל. 
בתחילת 2020, הוקמה ועדת היגוי ממשלתית שתכליתה לתמוך ולקדם אסדרה לטובת הפעלת רשת רחפנים ארצית תחת השם מיזם נעמה (ר”ת: ניידות עירונית בממד האווירי). צוות ההיגוי כולל את משרד התחבורה, חברת נתיבי איילון, רשות התעופה האזרחית, רשות החדשנות, ומנהלת תחבורה חכמה במשרד רה”מ. המיזם הוא תולדה של הבנה כי לטובת קידום שירותי הרחפנים בארץ נדרשת סביבה רגולטורית מאפשרת שתיווצר באמצעות שיח שוטף בין כלל הגופים השותפים ובין הרגולטור (רשות התעופה האזרחית) והתעשייה, תמיכה ממשלתית ושותפויות וחשיפה בינלאומית. במסגרת המיזם הוזמנו חברות בינלאומיות לקחת חלק בפיילוט של רשות החדשנות בשיתוף עם המיזם ללא מימון, ורבות כבר הביעו התעניינותן. המיזם מקדם הקמת רשת נתיבים אוויריים ארצית, מערכת לניהול ושליטה על תנועתם ואת מעטפת החקיקה והתקינה הנדרשת להפעלת רחפנים. בשנה החולפת, בוצעו מעל 2,500 גיחות על ידי מספר חברות רחפנים המשתתפות בפעילות המיזם.

מידע על החברות המסחריות המשתתפות בפעילות:

לחברת אירוויז מערכת מתקדמת לניהול אוטונומי של רחפנים. החברה העמידה את המערכת לטובת משימות נתיבי איילון ופיקוד העורף במערכה, המאפשרת תמונת זמן אמת של המרחב האווירי והמשימות השונות המבוצעות בשילוב רחפנים. החברה גאה לתמוך ולתרום מיכולותיה ואנשיה לטובת הפעילות החשובה, על מנת לאפשר תפקוד טוב ובטוח יותר בהגנת העורף.

רובוטיקה כחול לבן (BWR) מובילה מהפיכה בתעשייה דרך אוטונומיה של כלים בחקלאות, בעיר ולכוחות התגובה הראשונה וההצלה. החברה מתמקדת במערכת הפעלה לכלים אוויריים ויבשתיים ובעלת ניסיון של עשרות אלפי שעות בקרקע ובאוויר, עם מגוון כלים גדול, בישראל ארה”ב ודרום אמריקה.

לחברות CANDO ו- HIGH LANDER מערכת לניהול מערך רחפנים אוטונומי מתקדם. 
במסגרת מתן הסיוע, החברות העמידו לרשות פיקוד העורף את המערכת לצורך ביצוע משימות הרחפנים באזורי אשקלון ומרכז הארץ. המערכת מאפשרת לפקע”ר קיצור זמני תגובה במענה למצבי חרום, תוך הפעלה סימולטנית של מספר רחפנים ושידור תמונת מצב בווידאו חי (זמן אמת) לגורמים שונים בפיקוד ובמרכזי שליטה אחוריים.כמו כן, החברה נערכה עם צוות מפעילי רחפנים הנמצא בכוננות ליציאה לשטח להרחבת היכולות של פקער.

חברת “פלייטק” הינה חברה הנותנת שירותים בתחום רבי הלהב והמל”טים לטובת יישומים אזרחיים וביטחוניים. עובדי החברה הינם יוצאי מערכת הביטחון והמטיסים שלה הם מהמנוסים בתחום.
פלייטק בתור מפעיל אווירי מספקת שירותי הפעלה ע”י מטיסיה המנוסים ומגוון כלי הטיס הרחב שברשותה.