רשות החדשנות והמוסד לביטוח לאומי מעניקים 6 מיליון ₪ לפיתוח טכנולוגיה מסייעת לאנשים עם מוגבלות במיזם משותף

05/11/2018

משרד הכלכלה והתעשייה’ רשות החדשנות והקרן לפיתוח שירותים לנכים במוסד לביטוח לאומי הודיעו כי יעניקו כ 6 מיליון ₪ ל-13 החברות שאושרו בוועדות מסלול לתמיכה במחקר ופיתוח של טכנולוגיה מסייעת לאנשים עם מוגבלויות ב-2018.

התכנית הוקמה בשנת 2012 כיוזמה משותפת של הרשות לחדשנות וקרנות הביטוח הלאומי הכוללות את הקרן לפיתוח שירותים לנכים והחל מהשנה הקרן למפעלים מיוחדים. זאת על רקע ההבנה כי לחברות הפועלות בתחום זה קיימות אופציות מצומצמות יותר לגיוס הון. מטרת התכנית לעודד מחקר ופיתוח של מוצרים תעשייתיים המספקים פתרונות טכנולוגיים לאוכלוסיות עם מוגבלות ובכך לאפשר לאוכלוסייה זו להשתלב טוב יותר בכל מעגלי החיים. 
 
הנושאים המרכזיים בהם מתמקד המסלול כוללים ניידות, מיומנות מוטורית ויציבה; קוגניציה, למידה וחינוך; תקשורת; נופש ספורט ופנאי לצד בריאות וטיפול. התכנית מעניקה 65% מתקציב המו”פ המאושר לחברה צעירה (עד ל-5 שנות פעילות), 30-50% מתקציב המו”פ המאושר לחברה הפועלת למעלה מ-5 שנים, ו-85% מתקציב המו”פ המאושר לתאגיד ללא כוונת רווח בסכום של עד 900,000 ש”ח לפרויקט לשנה. אחד המאפיינים הייחודיים של התכנית היא הליך הבדיקה הכפול המשלב בודקים של ביטוח לאומי הבוחנים את האספקטים השיקומיים, הטיפוליים ואת הצורך הקיים באוכלוסייה, לצד בודקים של רשות החדשנות המתמקדים בפן הטכנולוגי, המודל העסקי והיכולת של צוות הניהול לעמוד באתגרי הפיתוח. 
 
שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן: “מדובר בתמיכה חשובה וערכית שתוכל לתת את הסיוע הטכנולוגי הנדרש לבעליי מוגבלויות. אני גאה בגיבוי שאנו נותנים לפעילות נדרשת זו, מסלול המענקים יאפשר ליותר חברות לפתח טכנולוגיה משפרת איכות חיים במגוון התחומים שעימם מתמודדים בעלי המוגבלויות מדי יום וללא מענה.” 
 
אהרון אהרון, מנכ”ל רשות החדשנות: “זירת הטכנולוגיה המסייעת מתפתחת בצעדים גדולים בעולם, ובארץ בפרט. אנו רואים מגוון רחב של יזמים עצמאיים, חברות, עמותות וארגונים שמשתמשים בחדשנות טכנולוגית על מנת לפתח פתרונות אמתיים לצרכיהם הייחודיים של אוכלוסיות שונות בתחומים כמו בריאות, ביטחון, מזון ועוד”. 
 
נעמי קריגר, מנהלת הזירה החברתית-ציבורית ברשות החדשנות: “מסלול ההטבה הינו חלק מרכזי מהאסטרטגיה הרחבה שלנו לרתום את ההיי-טק לטובת פתרון בעיות מהותיות בחברה ובמגזר הציבורי בישראל.  
 
לטכנולוגיה מסייעת יש פוטנציאל לחולל שינוי דרמטי בחייהם של אנשים עם מוגבלות ובאפשרותם לנהל חיים בריאים, עצמאיים ומכובדים, כמו גם להשתלב ולתרום במעגלים שונים כולל בתחומים של תעסוקה, חינוך, פנאי ועוד.”
עו״ד איציק סבטו, מנהל קרנות הביטוח הלאומי: “המוסד לביטוח לאומי, באמצעות קרנות הביטוח הלאומי, פועל לפיתוח, הרחבה וחיזוק של שירותים חברתיים בישראל, מתוך מטרה לצמצם פערים חברתיים לטפח, להעצים ולשפר את איכות החיים של אוכלוסיות במצבי סיכון. טכנולוגיה מסייעת היא אחד מהערוצים החשובים בהם קרנות הביטוח הלאומי פועלות להגשמת מטרות אלו, בבחינת ״השמים הם הגבול״ ליצירת מחר חברתי טוב יותר.״
 

רשימת החברות המלאה:

Sesame Enable – הנגשת טלפון חכם, טאבלט ומחשב למוגבלי תנועה

הסטארט-אפ הישראלי פיתח טכנולוגיה שמאפשרת לאנשים בעלי מוגבלויות תנועה להפעיל את הסמארטפונים והטאבלטים שלהם באופן מלא באמצעות תנועות ראש בלבד.

את Sesame Enable הקימו בוגרי הטכניון עודד בן דב, גיורא ליבנה וולדי אוסטרובסקי. החברה פיתחה אפליקציה שמאפשרת הפעלה של כל סמארטפון וטאבלט מבלי לגעת בו, ע”י תנועות ראש בלבד, בהתבסס על המצלמה הקדמית הקיימת של המכשיר.

החברה קיבלה מענק תמיכה מרשות החדשנות בשנים 2013, 2015 ו-2018. כמו כן, זכתה במיליון דולר בתחרות הבינלאומית Powerful Answers Award שערכה ענקית התקשורת וריזון ובפרסים נוספים. פרס Powerful Answers Award  ניתן במספר תחומים והסטארט-אפ הישראלי זכה בקטגוריית החינוך. פתרונות החברה מסובסדים במדינות רבות בארצות הברית ומשמשים קהל לקוחות בעלי מגוון רחב של מוגבלויות תנועה (פגיעות עמוד שדרה, ALS, טרשת נפוצה, שיתוק מוחין ועוד).

 

E2C מערכת מולטי דיציפלינרית לשיפור השמיעה והבנת הדיבור לכבדי שמיעה

החברה הוקמה במטרה להנגיש את טכנולוגיות התקשורת החדשניות  לבני הגיל השלישי ולבעלי צרכים מיוחדים. החברה פיתחה סדרת מוצרים הכוללים סמארטפון, טאבלט וטלוויזיה חכמה, המאפשרים לקהל משתמשים שלא בהכרח נולד עם מחשב ביד, לעשות בטכנולוגיה שימוש בצורה פשוטה ונוחה. המוצר הראשון מבית החברה הוא הבייסיק סמארטפוןטלפון חכם לבני הדור השלישי. החברה מכרה מעל ל 10,000 מכשירים בישראל. לחברה הסכמי שיווק עם חברה מובילה בגרמניה אשר רכשה עשרות אלפי רישיונות שימוש. בימים אלה חתמה החברה הסכם משמעותי עם חברה גדולה מהונג -קונג לשיווק מוצריה ושירותי ערך מוסף ברחבי העולם.

החברה קיבלה מענקי תמיכה מרשות החדשנות פעמיים ב 2015 וב 2018

 

SensPD – כלי ושיטה לזיהוי אובייקטיבי ומוקדם של אוטיזם

חברת  SensPD מפתחת כלי ושיטה לזיהוי אובייקטיבי של אוטיזם מיד לאחר הלידה. מייסד החברה היזם רפי רמברנד זכה בשנת 2017 בפרס על סך 100 אלף דולר במסגרת תחרות היזמים מיראז’ 45+
בשנת 2018 בהובלתה של מנכ”לית החברה, מעין שחר, זכתה החברה במימון מהאיחוד האירופאי SME Phase 1, במקום ראשון במסגרת יוזמת הבריאות המובילה לשנת 2018 על ידי פורום ריבוט ובמקום השני בתחרות של We Work  במסגרת הזכייה, הוענק לSensPD פרס של 180,000 דולר.

החברה קיבלה מענק מרשות החדשנות ב 2018.

               

Resymmetryפיתוח כיסא גלגלים רובוטי חכם לילדים עם מוגבלות מוטורית

חברת ReSymmetry  מפתחת כסא גלגלים רובוטי המשלב תנועה במנח הישיבה לילדים ומבוגרים, המוגבלים בתנועה.

הכסא מעביר ומשנה באופן אוטומטי את מנח הישיבה של האדם, כל פעם לתנוחה אחרת חדשה, יוצר תנועתיות ומאפשר ליושב שאינו מסוגל לזוז, לשנות את תנוחותיו ולגוף להיות אקטיבי ופעיל.

הכיסא שנרשם על ידי החברה כפטנט, משנה את תנוחות הישיבה על פי תכניות מוגדרות, ועל פי הצרכים והיכולות של האדם עם המוגבלות.

התנועה והשינויים שנוצרים , גורמים לגוף להיות פעיל, לשרירים לפעול, נמנע קשיון במפרקים, וקיימת השפעה חיובית על מבנה הגוף. 

 הייחודיות של הכיסא הרובוטי, בנוסף לתוכניות מוגדרות מראש, היא האפשרות לאסוף נתונים על המשתמש להגיב ולשנות את התנוחות בהתאם למדדים.

מפתחי הפטנט, הם אפרת שנהוד, בעלת ותק של 25 שנה בריפוי בעיסוק ובהתאמת מכשירי שיקום וכסאות גלגלים לילדים ומבוגרים, ודני שחף, מנהל הפיתוח, בעל ניסיון של 30 שנה, בתחום הפיתוח, ההנדסה והייזמות.

לעזרתה של שנהוד התגייסו ד”ר דרור עובדיה וד”ר ברזנר עמיחי, המשמשים כיועצים מדעיים,

ופרופ’ אלי כרמלי, יו”ר החוג לפיזיותרפיה באוניברסיטת חיפה, אחראי על הנסויים הקליניים.

מר רון מירון מנכ”ל טבע ישראל לשעבר, משמש כיו”ר הדירקטוריון של החברה. 

החברה קיבלה מענק מרשות החדשנות ב 2018 

החברה קיבלה מענק מרשות החדשנות ב 2018

 

Step Hearמערכת הכוונה לאנשים עם מוגבלות ראיה הנגישות בכף ידך

החברה פיתחה מערכת הכוונה קולית אקטיבית לאנשים לקויי ראיה ולהנגשה לאנשים עם מוגבלות  STEP-HEAR™ –– לנגישות בכף ידו של המשתמש. בשנת 2018 קיבלה מענק מרשות החדשנות על פיתוח למען הסביבה ולמען החברה.

המערכת פותחה עבור אנשים עם לקות ראייה, במטרה להכווין אותם בצורה יעילה יותר בסביבתם והיא כוללת בסיסי רמקול המותקנים בסמוך לנקודות אסטרטגיות כגון מודיעין, חדרי נוחיות, קופה וכד’. הפעלת השלט הקולי מתבצעת באמצעות אפליקציה חינמית פשוטה וידידותית למשתמש, או שלט הפעלה המצוי בידי המשתמש. מלבד אנשים עם לקות ראייה, מעניקה המערכת פתרון גם לאנשים עם מגבלה קוגניטיבית, כאשר המידע והכוונה מועברים להם באופן פשוט ללא צורך בפנייה לאנשים סביבם.

המערכת פותחה במטרה להסיר מכשולים רבים בחיי היום יום של אנשים עם מוגבלויות, להעניק להם את כל הכלים המתאימים להם להתמצאות עצמאית, הפעלת תקתקנים של רמזורים לעיוורים, פתיחת דלתות ומעלונים לכיסאות גלגלים והנגשת התחבורה הציבורית על ידי מסירת מידע עדכני בנוגע לקווים והתחנות. אך כאן כמובן לא נגמר תפקידה של המערכת! לאחר בחירת הקו הרצוי, יוכל המשתמש לשלוח הודעה לנהג על מנת ליידע אותו שאדם עם מוגבלות מחכה לו בתחנה הקרובה.

 

Click2Speakתוכנת תקשורת תומכת וחליפית לאנשים עם צרכים מיוחדים

 Click2Speak נוסדה בשנת 2016 עם מטרה לבצע מהפכה בתחום תוכנותמקלדת וירטואלית המיועדות לאנשים הסובלים מליקויים מוטוריים אשר מגבילים את החולים בהפעלת מחשב ובשימוש במקלדת סטנדרטית.

התוכנה של Click2Speak היא יותר מאשר רק מקלדת אלא מרכז תקשורת שלם המשרת משתמשי קצה ואנשי מקצוע בתחום התקשורת התומכת והחליפית (תת”ח). התוכנה משמשת אנשים הסובלים  מניוון שרירים, שיתוק מוחין, נפגעי עמוד שדרה, ועוד. בשלב זה התוכנה עובדת במחשבים, לפטופים וטאבלטים מבוססי WINDOWS  ומאפשרת הקלדה מהירה ויעילה  ונגישות מלאה ליישומי המחשב. Click2Speak כוללת: תמיכה מקיפה ודינאמית ביותר ממאה שפות, שליטה מלאה ויעילה על המקלדת, , 
אינטגרציה עמוקה עם מנוע חיזוי המילים של סוויפטקי, שליטה על פעולות העכבר, מנוע דיבור, ומגוון אפשרויות כמו שליטה על
המיקוםוהגודל, התאמת צבעים וצורות, הפעלה על ידי סריקה, ועוד.

Click2Speak קיבלה מענק מרשות החדשנות ב 2018

 

 Climber– מדרגה נעה ביתית שתונח על המדרגות הקיימות ללא עיגון ותאפשר

 

אולדילפיתוח יחידה תומכת ראש המתחברת לכיסא גלגלים

החברה שפיתחה ומוכרת בהצלחה בארץ ובעולם את NapUp, (מערכת תומכת ראש לילדים הנרדמים על כסאות הבטיחות ברכב: www.mynapup.com), מסיימת בימים אלה פיתוח של מערכת תומכת ראש לאנשים הישובים על כסאות גלגלים ובכך מאפשרת להם להחזיק את ראשם מורם הן במצב ערות והן במצב שינה. 

מטופלים רבים המרותקים לכיסא גלגלים סובלים ממחלות שונות אשר גורמות לראשם להיות מוטה במשך היום, דבר היוצר אצלם א-סימטריה בגוף ומקשה עליהם לקיים תקשורת בינאישית, לצפות בטלוויזיה, לישון באופן רציף וארגונומי, לאכול בצורה תקינה ועוד ועוד.

המערכת החדשה, המוגנת בפטנט, נולדה עקב סיפורו האישי של בן כהן גזית, הממציא והרוח החיה מאחורי מערכת ה-NapUp לילדים. אביו, שסבל מסכרת קשה ובעקבותיה נקטעו שתי רגליו, ישב כל שארית חייו על כיסא גלגלים. את מנוחתו של כהן גזית הטרידה מאד העובדה שראשו של אביו נשמט כאשר הוא ישוב על כיסא הגלגלים, בעת הירדמות אך גם בהאכלה, בצפייה בטלוויזיה ובתקשורת בינאישית. 

הפיתוח המדובר הוא פתרון פשוט ואפקטיבי לבעיה קשה זו שמטרידה רבים, ביניהם המטופלים עצמם, בני משפחותיהם וגם צוותי הטיפול והשיקום. הפיתוח הנו למעשה יחידה תומכת שמתחברת באופן רב פעמי לכיסא גלגלים, אינה מפריעה לתפקודו ונפתחת ומתקפלת יחד עם הכיסא, ללא צורך בפרוקה.

יחידה זו משלבת מספר יתרונות: היא מתכווננת ומתאימה עצמה לגובה המשתמש, ניתנת להעברה בין כסאות בצורה יעילה וקלה לתפעול באמצעות חיבור מהיר של 4 ברגים בלבד וללא צורך במרכיב מומחה, והיא עשויה מחומרי אל חלד, מה שישמר אותה לאורך זמן. תומך הראש עשוי מטקסטיל וספוג איכותיים מבדים אנטי אלרגניים נושמים, משולבים בפוליפרופילן אשר מהווה את שלדת המוצר (המשמשת לחיבור תומך הראש בקלות לראש המטופל וכן לכיסא הגלגלים). 

החברה קיבלה מענק תמיכה מרשות החדשנות ב 2018.
 

 ארקנה אינסטרומנטס בעמגיטרה אלקטרונית חדשנית לאנשים עם מוגבלויות

ארקנה אינסטרומנטס בע”מ מפתחת אתArcana Guitar  – גיטרה אלקטרונית חדשנית,

כדי לאפשר לאנשים עם מוגבלויות ללמוד, לנגן וליהנות מחוויה מוסיקאלית מעצימה כאחד האדם.

ארקנה צמחה כתוצאה מרצון אישי של תלמידה עם שיתוק מוחין לנגן ולבצע מוסיקה כשווה בין שווים,

ומתוך הבנה שכמוה כל אחד יכול לנגן על כלי נגינה גם אם מוגבלותו מונעת ממנו לנגן על כלי נגינה סטנדרטי.

ארקנה פיתחה את “Arcana Guitar” כלי הנגינה הראשון בעולם שתוכנן במיוחד לאנשים עם מוגבלויות.

זהו כלי ארגונומי דיגיטלי שתוכנן לאפשר מנעד רחב של צלילים, נגינה מלודית והרמונית,

ובכך מספק למנגן בו חוויה מוסיקאלית מעצימה ומכבדת ויכולות ביטוי גבוהות במיוחד.

 

 

עמותת טיפוח לב ריאה

עמותת טיפוח לב – ריאה קמה כדי לפתח, לייצר ולשווק מכשיר המיועד לשפר את תוחלת החיים ואת איכות החיים של בעלי מוגבלויות הפוגעות ביכולתם לנהל אורח חיים השומר על תפקוד מערכת לב – ריאה.

שבץ מוחי פוגע מדי שנה באלפי אנשים בארץ (בארה”ב נפגעים כ – 800,000 בשנה).

למעלה מ – 30% מנפגעי שבץ מוחי ( או נפגעי תאונות ) לוקים בשיתוק חלקי. כתוצאה מכך הם ממעטים בתנועה ומערכת הלב ריאה שלהם ( Cardio Vascular SystemCVS ) מתנוונת במהירות. ניוון כזה גורר אחריו בסבירות גבוהה שבץ מוחי חוזר או שבץ לב. תוחלת החיים ואיכות החיים נפגעים קשות.

 

תופעה זו מוכרת גם אצל נפגעי שבץ לב, ולכן הונהג מזמן טיפול שיקומי הכולל אימון אינטנסיבי, יום יומי שמפעיל שרירים שגורמים להפעלת לב-ריאה, דבר  שמביא  לירידה דרמטית בתמותה ובפגיעה באיכות החיים.

המכשיר שאנו מתכוונים לפתח מבוסס על פטנט רשום ומיועד לאפשר למטופל לבצע אימון יומי בביתו, בזמנים המתאימים לו, כאשר:

  • מכון השיקום בונה תכנית אימון המותאמת למצבו ומגבלותיו של המטופל. תכנית זו מעודכנת תקופתית בהתאם לשינויים במצב המטופל.
  • התנועה שמבצע המטופל על המכשיר, מותאמת אישית ליכולותיו.
  • רמת המאמץ שהוא מפעיל מוגבלת ע”י סף בטיחות אישי מתוכנת שנקבע לפי יכולותיו ומצבו הבריאותי של המטופל.
  • המאמץ מתמקד בשרירים הגדולים, שרירי הירכיים והעכוז, שהם צרכני החמצן הגדולים. שרירים אלה בדרך כלל אינם נפגעים ישירות מן השיתוק. (הפגיעה הינה בדרך כלל בשליטה בשרירי הקרסול וכף הרגל שהינם חיוניים להליכה ולשיווי משקל אך אינם צרכני אנרגיה גדולים.)
  • כל פעילות האימון מנוטרת מרחוק במכון שיקום בו נמצא גם בסיס הנתונים הרפואיים של המטופל, תכנית האימון שנקבעה לו, היסטוריה של מצב המטופל וישנה התרעה על כל שינוי משמעותי בהתנהגותו או במצבו.

מכשיר האימון הרתום לכיסא ביתי.

למכשיר דוושות הרתומות לרגלי המטופל ומחזיקות את כף הרגל.

בתוך המכשיר נמצא מנוע ובקר הקובע את רמת המומנט שמפעיל המנוע (עם תנועת המתאמן או נגדה), בכל קטע של סיבוב הדוושות.

  • כאשר הרגל הבריאה מפעילה כוח (בדחיפת הרגל הבריאה) מפעיל המנוע כח נגדי ברמה המתאימה למטופל.
  • כאשר הרגל הפגועה היא זו שנדרשת להפעיל כח, יורד המומנט הנגדי או אף מגיע לרמה של סיוע לרגל החלשה להשלים את הסיבוב.

 

מלבת הליכון תומך חשמלי

המוצר המפותח כללי:

הליכון  הכולל מערכת עזר חשמלית לסיוע בהרמה והושבה. ההליכון התומך יאפשר לנעזרים בהליכון , לעבור ממצב ישיבה לעמידה וממצב עמידה לישיבה באופן עצמאי על ידי לחיצת כפתור ולהימנע מהצורך להיעזר באדם נוסף.  

 

קהל יעד:

מיועד למשתמשי הליכון עם חולשה כללית, בעיקר בברכייםשכיום נצרכים לעזרה בפעולות אלה. בכך מאפשר ההליכון  החשמלי התומך עצמאות רבה למשתמש וחסכון בכוח אדם סיעודי במקומות בהם היה נידרש עד כה.

 

מילבת כללי:

מילבת היא עמותה ציבורית ללא כוונת רווח (ע.ר) הפועלת משנת 1981 במטרה להעלות את רמת עצמאותם, לשפר את תפקודם ולהקל את השתלבותם בחיי הקהילה של ילדים ומבוגרים בעלי מוגבלויות וקשישים באמצעות סביבה טכנולוגית נגישה ומותאמת. 

במילבת כ-  300 מתנדבים ונעזרים בשרותיה מעל 30.000 אנשים בשנה.

במילבת צוות שיקומי רב-מקצועי מומחה בתחום טכנולוגיה מסייעת המעניק ייעוץ להתאמת אבזרי עזר ומידע היכן ניתן להשיגם. במקרים שבהם לא קיים כל פתרון מסחרי המתאים לצורכי הפונה, מצטרפים לתהליך צוות המתנדבים המומחים בתחומי טכנולוגיה, עיצוב, הדרכות וכד’.

ההליכון התומך שקיבל את אישור המדען , מפותח במחלקת ההנדסה של מילבת המתמחה בפיתוח מוצרים טכנולוגיים מרובי דיסיפלינות אלקטרוניקה, מכניקה, תוכנה ועוד.   המוצר מצטרף לשורה של פרוייקטים שפותחו על ידי מילבת בסיוע הרשות לחדשנות ונמצאים כיום במוסדות ואצל אנשים פרטיים בשימוש יום יומי.   בין המוצרים שפותחו ניתן למנות  מערכות מולטימדיה ייחודיות , מערכות לשיפור נגישות , פיזיוטרפיה שיקומית ועוד.